Szőrtelenítés : Új év, új szokások? Útmutató egy új kezdethez

Az új évet több száz éve megünnepeli az emberiség. Napjainkban a világ minden táján úgy köszöntjük az új évet, hogy összegyűlünk és az óév utolsó néhány percét visszaszámolással töltjük, majd tűzijátékkal, zenével és egy pohár pezsgővel üdvözöljük az újat! Sokan az új céljaikra, vagyis egy "új kezdet"-re tesznek fogadalmat. A legnépszerűbb célok közé tartozik az egészségesebb táplálkozás, az új sportok kipróbálása vagy még több könyv elolvasása. [1] De mi a helyzet a bőrápolással?

Új év? Megújult önmagunk!

Amikor a szépségápolási fogadalmakról esik szó, februárban, a virágzó parti-szezon után sokan visszatérnek a régi szokásaikhoz. Azonban egy kis extra szervezéssel és a mindennél fontosabb motivációval az új évet önmagunk megújítására fordíthatjuk!

A rutin kialakítása és megtartása

Richard Wiseman professzor és csapata által végzett, újévi fogadalmakról szóló egyetemi tanulmány szerint "azok, akiknek nem [betartani a fogadalmakat] voltak tervei, hogyan érjék el a megfogadott célokat, hamarosan úgy érezték, mintha egy hegyet kellene megmászniuk". 1 A tanulmány azt feltárja, hogy a rutin kialakításával sokkal könnyebben iktathatjuk be az új szokásokat az életünkbe, így az átmenet könnyebb és kevésbé sokkoló lesz számunkra.

Lassú és kitartó munkával elérhetjük a kívánt eredményt

A nagy változások ijesztőnek tűnhetnek, ezért előfordulhat, hogy könnyebbnek találjuk, ha lassan veszünk fel bizonyos új szokásokat. Míg a borotválkozás gyors és egyszerű módja annak, hogy megszabaduljunk a nem kívánt szőrszálaktól, pár nap alatt durva tapintású, visszanőtt szőrszálakhoz vezethet.[2]

Másrészt a gyantázás akár négy hétig tartó sima és szőrmentes eredményt biztosíthat. [3] Ha az új évben szeretnénk beépíteni a gyantázást a szépségápolási rutinunkba, vessünk egy pillantást az alábbi tippekre, melyek segíthetnek belerázódni az új szokásokba.

Az új gyantázási rutin

  • A könnyű hámlasztás nagyszerű módja annak, hogy megszabaduljunk az elhalt hámsejtektől, melyek benőtt szőrszálakat okozhatnak. Szintén nagyszerű módja, hogy felkészítsük magunkat a gyantázásra, mivel az elhalt hámsejtek eltávolítása könnyebbé teszi, hogy a gyanta beleragadjon a szőrszálakba. [4] A tökéletes eredmény érdekében ajánlott megejteni az exfóliálást (hámlasztást) legalább 24 órával a kezelések előtt.
  • Győződjünk meg róla, hogy a szőrszálak megfelelő hosszúságúak, mert ha túl rövid a szőrünk, a gyanta nem fog beleragadni.
  • Gyantázás előtt vegyünk egy hosszú zuhanyt vagy kádfürdőt. A meleg víz nemcsak megnyugtató, hanem segít megnyitni a pórusokat, ezáltal könnyebb lesz a szőrtelenítés. Akár illóolajokat is használhatunk, melyek segítségével még könnyebb lesz az ellazulás.
  • Fontos, hogy akkor is a szőrszálak növekedési irányával ellentétesen gyantázzunk, ha a Veet hideggyanta csíkokat használjuk.
  • Legyen egy csipesz a kezünk ügyében a gyantázás során. Ahelyett, hogy többször szőrtelenítenénk ugyanazt a területet, a kósza szőrszálakat a csipesz segítségével szedjük ki.
  • A Veet gyantázó termékeihez Veet Perfect Finish törlőkendők vannak mellékelve, melyek segítségével eltávolítható a felesleges gyanta és bőrünk sima, valamint hidratált marad a használata után. Tegyük az új Veet rutin részévé ezek használatát!

Nem számít, milyen módszert választunk, a rutin fenntartása mindenképpen fontos a szőrtelenítés esetében. Ne terheljük magunkat szépségápolási fogadalmak hosszú listájával. A szőrtelenítési szokások egyszerű megváltoztatásával valóban úgy érezhetjük, hogy egészen a következő visszaszámlálásig megújultunk.


[1] http://www.nhs.uk/Livewell/Healthychristmas/Pages/NewYearresolutions.aspx

[2] http://www.webmd.com/beauty/hair-removal/for-women-only-best-choices-for-hair-removal?page=1

[4] http://hairremoval.about.com/od/sideeffectsofwaxing/a/waxing-bumps.htm