Szőrtelenítés : Tartsuk lábainkat hosszú ideig simán

A nyári időszakkal a nyakunkban itt az ideje, hogy fojtogató farmernadrágjainkat sortokra és lendületes szoknyákra cseréljük, de persze ezek viseléséhez természetesen mindannyian szexi, sima lábakat szeretnénk! Lábaink tip top állapotban való tartásával nemcsak jól fogunk kinézni, hanem jól is érezzük majd magunkat a bőrünkben, de a legtöbben biztosan tudjuk, hogy lábaink hosszasan selymesen tartása nem könnyű feladat.

Ugyan sokféle szőrtelenítő technika létezik, de melyik tartja lábainkat a leghosszabb ideig simán és selymesen?

Borotválkozás

A borotválkozás lehet a leggyorsabb és egyben legegyszerűbb opció, mivel mindössze néhány percig tart, de sajnos nem a legjobb eredményt biztosítja. A szőrszálaknak csak a bőrfelszínen lévő részét távolítja el, nem a gyökereit, így csak egy-két napba telik, mielőtt elkezdenek meglátszani a visszanövő szőrszálak és újra le kell borotválnunk őket. Továbbá ezeknek a szőrszálaknak a vége - ahol leborotváltuk őket - durva lesz, és ha nem vagyunk óvatosak, fennáll a lehetősége, hogy megvágjuk a bőrünket, valamint a borotválkozás utáni égető érzés is szintén nagyon gyakori jelenség.

Kémiai epilálás

Egy másik népszerű szőrtelenítési módszer a kémiai alapú krém, ami a tövüknél fogva bontja le a szőrszálakat. Így amikor 5-10 perccel később letöröljük a krémet, az összes szőrszál lejön vele együtt. Ez egy nagyszerű opció az alacsonyabb fájdalom-köszöbbel rendelkező nők számára és az eredménye naygjából addig tart, mint a borotválkozásé. Ezzel elkerülhetjük a balesetekből adódó apró vágásokat és igen könnyedén elvégezhető otthon is - a Veet-nek létezik spray állagú szőrtelenítő krémje is, mely alkalmazásával időt spórolhatunk.

Gyantázás

Gyakori technikája a nem kívánt szőrszálak eltüntetésének. Vásárolhatunk használatra kész Veet gyantaszalagokat, és elvégezhetjük a szőrtelenítést mi magunk a saját fürdőszobánk kényelmében. Lehet, hogy kicsit hosszabb ideig tart, mint a borotválkozás, de 2-4 héten át tartó eredményt biztosít! Radírozzuk le bőrünket a gyantázás előtt huszonnégy órával, ezzel kivédhetjük a benőtt szőrszálakat, valamint lábaink puhák és bársonyosak maradnak.

IPL szőrtelenítés

Amennyiben tartós szőrtelenítésről beszélünk, mindenképpen meg kell említenünk az IPL-t, de mint minden másnak, ennek a módszernek is vannak előnyei és hátrányai. Kevésbé költséges, mint a lézeres megoldás és ugyan hasonló módon működik, létezik más előnye is. Az IPL tartósan csökkenti a szőrszálak növekedését *, de több alkalmat igényel, mint más kezelések, például a lézeres szőrtelenítés, ugyanakkor elvégezhetjük a szőrtelenítést az otthonunk kényelmében.

Lézeres szőrtelenítés

A lézeres szőrtelenítés úgy működik, mint az IPL, azaz egy erős fénysugárral pusztítja el a szőrtüszőket. Ez a fajta kezelés egy kevésbé fájdalmas módszer. Azonban a lézeres szőrtelenítés esetében is lehet számítani néhány szőrszál újranövésére[1]. Mivel az IPL és a lézeres szőrtelenítés nem alkalmas minden bőrtípusra, érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel vagy kozmetikussal, hogy tisztában legyünk a különböző eljárások egészségügyi kockázataival.

 

Néhány ezek közül a módszerek közül jobban működik egyesek, mint mások esetében, függetlenül attól, hogy mennyi ideig tartanak, így magunknak kell kiválasztani a megfelelő eljárást! Mindenkinek lesz egy kedvenc módszere, ezért tartsuk ezt a tanácsot szem előtt, és úgy szőrtelenítsünk, ahogy a legjobb számunkra. Bármelyik lehetőséget is vesszük igénybe, ügyeljünk arra, hogy mindig hidratáljuk a lábunkat a procedúra után, és igyunk sok vizet, hogy megőrizzük bőrünk ragyogását és hidratáltságát. Aztán ha készek vagyunk, ajándékozzuk meg magunkat egy pedikűrrel és egy pár új cipővel, amivel még tökéletesebbé tehetjük a lábunk megjelenését!

* A szőrszálak mennyisége átlagosan 54%-kal csökkent három hónap alatt, illetve 50%-os szőrmennyiség csökkenést mutattak ki az utolsó kezeléstől számított 18 hónap után - 62 emberrel végzett tanulmány.


[1] http://www.nhs.uk/Conditions/non-surgical-cosmetic-treatments/Pages/Introduction.aspx