Szőrtelenítés : Szőrtelenítés terhesség alatt

A terhesség egy izgalmas és örömteli időszak minden leendő anya számára. Ez a kilenc hónap ugyanakkor a jelentős vátozások ideje is, kérdések százait hozva magával, beleértve az egészségügyi, biztonsági témákat, valamint az önmagunk és babánk számára biztosított kényelmet érintő kérdéseket is. Annyi új szempontot kell figyelembe vennünk, hogy érdemes tisztában lenni azzal, hogy legalább a szépség- és bőrápolási rutinunk esetén nem szükséges kompromisszumokat kötnünk. Bár akad néhány olyan módszer, amit kerülnünk kell, gondos odafigyeléssel egészen biztosan találunk olyan szőrtelenítési technikát, amivel elérhetjük a simaság érzését a következő kilenc hónap során.

Terhesség és szőrnövekedés

A terhesség alatt testünk számos változáson megy keresztül, hogy készen álljon az új jövevény befogadására. Ezen időszak alatt a nők gyakran sötétebb és vastagabb szőrszálak megjelenéséről, valamint új és váratlan helyeken kinövő szőrszálakról számolnak be [1].  Nem számít, mennyire ijesztő a jelenség, az első dolog, amit érdemes tudnunk róla, hogy ez teljesen gyakori tünet. A terhesség alatt megjelenő új szőrszálakat hormonális változások (különösen az ösztrogén), valamint a megnövekedett véráram és a szaporább anyagcsere okozzák [2]. Jó hír viszont, hogy szinte teljesen biztosan létezik olyan szőrtelenítési módszer, ami tökéletesen ápoltan tart minket ez idő alatt. És hogy mi a legjobb hír? A legtöbb nő számára ezek a változások csak átmenetiek, és hat hónappal a szülés után eltűnnek, mialatt testükben helyreáll a hormonális egyensúly.

Csipeszelés

Terhesség alatt igen gyakori a nemkívánatos szőrszálak megjelenése, különösen a felső ajkak, a szemöldök és a mellbimbók környékén. Ezeknek a jelentéktelen szőrszálaknak az esetén érdemes gyors és pontos módszer szőrtelenítési módszert választanunk. A jó öreg csipeszelés nagyszerű megoldás lehet, mivel lehetővé teszi, hogy precízen eltávolíthassuk az egyes szőrszálakat. Ez a módszer szintén elkerüli az érintkezést bármilyen vegyi termékkel, melyek irritálhatják az érzékeny területeket, például a mellbimbó környékét [3].

Borotválkozás

Próbáljunk hidratáltak maradni és kerüljük a felforrósodást; egészséges terhesség esetén ez a két tényező kézben a kézben jár [4]. És a forró nyári hónapok során, miért ne lennénk divatosak azáltal, hogy sima lábakkal mutatkozunk? A borotválkozás az egyik módszer, mellyel frissen és szőrtelenül tarthatjuk magunkat. Azonban sok nő arról számol be, hogy a testén található szőrszálak sokkal gyorsabban nőnek vissza a terhesség alatt [5], ami azt jelenti, hogy a borotválkozást is sokkal gyakrabban kell megismételni, mely kényelmetlenségeket okozhat. Továbbá az sem ritka, hogy a terhesség alatt alkalmi nehézségek tapasztalhatók az egyensúly megtartásában, ezért nagyon fontos a gondos odafigyelés, ha zuhanyozás közben távolítanánk el a szőrt.

Gyantázás

A gyantázás jó opció, ha hosszabb távú megoldást keresünk - elvégre, akad más dolgunk is, mert elég elfoglaltak leszünk a babakád és a baba nevének kiválasztásával!  A gyantázás ideális a lábak, a hónalj és a bikinivonal szőrtelenítéséhez és elvégezhetjük saját otthonunk kényelmében is, anélkül, hogy akár négy héten át aggódnunk kellene a szőrszálak újranövekedése miatt [6].  Ugyanakkor a gyantázás egyik hátránya, hogy még nyilvánvalóbb véraláfutásokat okozhat a terhes nők testén, de alapvetően biztonságos a használata [7].  Amennyiben bőrérzékenységet tapasztalnánk ez idő alatt, érdemes érzékeny bőrre kifejlesztett gyantát választani. A Veet érzékeny bőrre kifejlesztett termékcsaládja olyan tápláló összetevőket tartalmaz, mint a mandula olaj és az E-vitamin, melynek célja, hogy enyhítsen bármilyen esetlegesen fellépő bőrirritációt.

Szőrtelenítő krémek

A szőrtelenítő krém használata egy másik nagyszerű lehetőség a lábak, a hónalj és a bikinivonal karbantartásához, és tökéletes, ha olyan módszert keresünk, amivel elkerülhetjük a gyantázáskor jelenlévő jaj-faktort, továbbá hosszabb ideig tart, mint a borotválkozás [8]. Ha aggódnánk az irritáció miatt, próbáljuk ki az érzékeny bőrre kifejlesztett krémet. És ha nem érezzük magunkat fizikailag kiegyensúlyozott állapotban, a Veet Spray szőrtelenítő hab tökéletes egy gyors szőrtelenítéshez a zuhany alatt, anélkül, hogy nehezen elérhető helyekről kellene eltávolítanunk a krémet. Egyszerűen mossuk le a habot, és máris bársonyosan sima a bőrünk!

Lézeres szőrtelenítés

Bár a tartós szőrtelenítés terén jelentős fejlesztések tapasztalhatók, a hiányos tanulmányok miatt sok orvos nem ajánlja ezt a módszert terhes nők számára. Ezért a legjobb, ha elkerüljük ezt az opciót, amíg terhesek vagyunk. Bár valószínűleg nem leszünk elragadtatva egy-egy nem kívánatos szőrszál felbukkanásakor, a jó hír az, hogy a jelenség valószínűleg csak ideiglenes állapot, így nem kell aggódnunk a szőrszálak végleges eltávolítása miatt.

Bár nem létezik közös nevező a terhesség minden szempontjából, nyugodtan elmondhatjuk, hogy a legtöbb nő szeretne jól kinézni és szeretné jól érezni magát a babaváró hónapok alatt. Ne feledjük, hogy a terhesség alatt fellépő változások igen gyakoriak, és sokféle módszert kipróbálhatunk annak érdekében, hogy eltávolítsuk a nemkívánt szőrszálakat. Végül, de nem utolsó sorban, mindig érdemes megkérdezni orvosunkat, amennyiben különösen aggódnánk testünk egyes változásai miatt a terhesség során.


[1] http://www.pregnancy-info.net/excessive_hair_growth.html

[2] http://www.whattoexpect.com/pregnancy/hair-growth/

[3] http://www.whattoexpect.com/pregnancy/hair-removal

[4] http://www.babycenter.in/a1015418/why-is-it-important-to-drink-water-during-pregnancy

[5] http://www.babycenter.com/0_hair-and-nail-changes-during-pregnancy_1456563.bc

[6] http://hairremoval.about.com/od/waxing/f/How-Long-Does-Waxing-Last.htm

[7] http://mom.me/style/5971-pregnancy-bikini-waxing-and-sensitivity/

[8] http://health.howstuffworks.com/skin-care/beauty/hair-removal/hair-removal-creams.htm