Szőrtelenítés : Szőrtelenítés sportolás esetén

Az intenzív edzést, taktikát és koncentrációt mind számbavéve, ki gondolta volna, hogy egy olyan egyszerű dolognak, mint a testszőrzet is hatása lehet az emberek sportteljesítményére? Ha megnézzük a profi atlétákat, kerékpározókat vagy úszókat, láthatjuk, hogy a legtöbb - ha nem az összes -  versenyző, férfiak és nők egyaránt mind eltávolították a testszőrzetüket.

Ennek számos oka lehet és nemcsak az, hogy jól nézzenek ki a versenyek során!

Kényelem

Ez az egyik leggyakoribb oka a sportolók szőrtelenítésének. A futók, kerékpározók és más sportolók teljesítményfokozó ruházata gyakran olyan anyagokból készül, melyek szorosan a testhez simulnak.  A bőr és az anyag közötti felesleges réteg a ruházat mozgását eredményezheti, kidörzsölheti a sportoló bőrét, így kellemetlen érzést vagy akár hólyagokat is okozhat!

Segítség a sérülések esetén

Sok sportember ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, hogy a testszőrzet eltávolítása segíthet a gyógyulásban az esetleges sérülések esetén. Azoknál, akik közúton szerzett horzsolásoknak vannak kitéve, mint a kerékpárosok, a szőrtelenség elősegíti a gyógyulást és sokkal tisztábban tartható a seb. A mélyebb szöveti sérülések esetén a szőrtelenség segít a sportmasszázs elvégzésében, mivel a masszőr egy simább felülettel dolgozik és az olaj nem ragad bele a szőrzetbe a masszázs során.

Aerodinamika

A legtöbb amatőr sportoló számára az a néhány milliszekundum, amit a szó szoros értelmében lenyírbálhatnának az idejükből, nem bír túlságosan nagy jelentőséggel. Azok az emberek viszont, akik komolyan veszik a sportot, képesek mindent megtenni azért az előnyért, amit az ellenállás, azaz a testszőrzet eltávolítása biztosít. Ez a megoldás különösen hatékony az úszóknál, akik gyakran  döntenek amellett, hogy minden olyan szőrszálat eltávolítanak, amit nem fed fürdőruha.

Szőrtelenítési módszerek

Sportolóként nehéz lehet megtalálni a megfelelő szőrtelenítési módszert. Mivel ez olyan dolog, amit valószínűleg minden nap meg kell tennünk, a borotválkozás tűnhet a legjobb megoldásnak. A borotválkozás azonban számos problémával járhat. Az ismételt borotválkozás miatt a bőr érzékennyá válhat és begyulladhat, valamint nagyobb számban előfordulhatnak benőtt szőrszálak, ami rendkívül kényelmetlenné és akár fájdalmassá is teheti a sportruházat viselését.

A sportolók számára ezért gyakran a szőrtelenítő krém a legjobb megoldás. Ezek a krémek a szőrszálak  fehérje szerkezetét bontják le közvetlenül a bőr felszíne alatt, vagyis amikor lemossuk a krémet, a szőrszálak szintén lejönnek vele. Ez a módszer akár négy napig tartó sima bőrt is eredményezhet, és a visszanövő szőrszálak puhábbak lesznek.

Tegyünk tehát egy próbát, és álljunk készen egy olyan szőrtelenítési módszerre, mely leginkább passzol a teljesítményünkhöz!