Szőrtelenítés : Szőrtelenítés érzékeny bőr esetén

Sok nő bőre érzékeny, és ha mi is közéjük tartozunk, az tucatnyi döntésünkre hatással lehet az életben, kezdve attól, hogy milyen anyagú ruhát viseljünk vagy milyen tusfürdő mellett döntsünk. Ugyanez vonatkozik a szőrtelenítési módszerekre is, hiszen lehetséges, hogy aggódunk az olyan reakciók miatt, mint a viszketés vagy a bőrpír, melyek sokkal gyakoribbak lehetnek érzékeny bőrtípus esetén. [1] Ezért jó hír, hogy valójában igen sok szőrtelenítési opció létezik, amely alkalmas érzékeny bőrre. Íme, néhány tipp, ami segíthet a döntésben.

Érzékeny területek

A test egyes területei érzékenyebbek lehetnek, mint más testrészek, ez minden egyén számára különböző. A bikinivonal, a hónaljak és az arc bőre például érzékenyebb lehet, mint a nagyobb területeken, például a lábakon található bőr.[2] Jó hír viszont, hogy a Veet széles választékban kínál olyan gyantákat és krémeket, melyeket kifejezetten az érzékeny területekre fejlesztettek ki. Ezek a termékek olyan természetes összetevőket tartalmaznak, mint például az aloe vera, melyről közismert, hogy nyugtatja az érzékeny bőr esetében előforduló bőrirritációt.

Szőrtelenítő tippek

A kisebbfokú érzékenység teljesen normális, amikor eltávolítjuk a nem kívánt szőrt. De bármilyen módszert választanánk, léteznek bizonyos lépések, amit megtehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a fellépő fájdalomérzetet. Gyantázás előtt például fontos, hogy meggyőződjünk róla, bőrünk egyaránt  tiszta és száraz. Ez mérsékli a bőr védtelenségét a baktériumokkal szemben, és könnyebb hozzáférést biztosít a szőrszálakhoz, anélkül, hogy meghúznánk a bőrt.[3] Miután eltávolítottuk a szőrt a bikinivonalról vagy a hónaljunkról, hasznos, ha elkerüljük a szintetikus textíliákat, hogy bőrünk lélegezni tudjon.[4] Amennyiben a szőrtelenítést hidratálással zárjuk, kevesebb parfüm- és színezéktartalmú vagy semleges terméket használjunk, mert a többi bőrápoló káros lehet az érzékeny bőr számára.[5]

Az érzékeny bőr kezelése

A szőrtelenítést leszámítva is sokat tehetünk érzékeny bőrünkért, hogy a lehető legjobban nézzünk ki. A testmozgásnak fantasztikus hatása van mind az egészségünkre, mind a közérzetünkre, de általában izzadással és a bőrfelület súrlódásával jár. Ezért edzés közben ragaszkodjunk a laza ruházathoz, és utána alaposan mossuk át a ruhát, hogy csökkentsük a bőr baktériumokkal való érintkezésének a veszélyét.[6] Az érzékeny bőr hőhatásnak kitéve is rosszul reagálhat.[7] Amennyiben hosszú, forró zuhanyt vagy fürdőt veszünk, bőrünk kiszáradhat vagy hajlamosabb lehet a szárazságra, ezért jó ötlet minimalizálni ezeket a szokásokat. Az egyéb dörzsölést kiváltó tevékenységek valószínűleg szintén irritálni fogják az érzékeny bőrt, ezért például zuhanyzás vagy úszás után érdemes kerülni a durva törülközők használatát, és dörzsölés helyett inkább csapkodó mozdulatokkal megszárítani a bőrt.[8]

Férfiaknál és nőknél egyaránt gyakori panasz az érzékeny bőr, de ez nem feltétlenül áll a jó közérzet, valamint a jó kinézet útjában. Ugyan az érzékeny bőr egy kis extra törődést igényel, mégis lenyűgözően sima és szőrtelen bőrünk lehet rövid időn belül.