Szőrtelenítés : Otthoni szőrtelenítés

Mindenkinek van testszőrzete, bár a test egyes részein ez nem mindig kívánatos jelenség! A nem kívánt szőrszálak eltávolítása költséges és kellemetlen élmény lehet, miért nem végezzük hát el a szőrtelenítést saját otthonunk nyugalmában és kényelmében? Sokkal olcsóbb megoldás lehet, mintha egy kozmetikába mennénk és azt is elkerülhetjük, hogy a nap hátralévő részében fényes, kivörösödött szemöldökkel sétálgassunk a nyilvánosság előtt avagy ragacsos maradékkal a lábunkon a gyantázás következményeként!

Gyantázás

A gyantázás otthonunkban is alkalmazható technika és könnyedén kozmetikai szalon minőségű végeredményt biztosít. Használata könnyű lehet, különösen, ha előre gyantázott szalagokat veszünk - a gyantaszalagokat a tenyereinket összedörzsölve melegítsük fel, majd helyezzük a szőrteleníteni kívánt területre, végül húzzuk le a szalagot a szőrszálakkal együtt. A Veet hideggyanta szalagok egy speciális Easy Strip fülecskével rendelkeznek, melynek célja, hogy egyetlen gyors mozdulattal sima eredményt kapjunk. A gyantázás kicsit fájdalmas lehet, de optimális eredményt érhetünk el vele, mivel teljesen eltávolítja a szőrszálakat a gyökerüknél fogva. Ráadásul könnyen feltakaríthatunk utána, mivel a szalagok használat után a szemetesbe dobhatók. Sok nő használja ezt a szőrtelenítési módszert a bikinivonal, a lábak és a felső ajkak szőrtelenítéséhez. Ha azonban igazi kényeztetésre vágyunk, érdemes megajándékoznunk magunkat egy meleggyanta készlettel. Csakúgy, mint a kozmetikában, ez esetben is karamell állagúra kell felmelegítenünk a gyantát, majd eztán a bőrre kenni, végül lehúzni egy speciális szövésű szalag segítségével, és máris kozmetikai szalon simaságú végeredményt kaptunk.

Borotválkozás

Gyors és igen gyakori, továbbá egyszerű szőrtelenítési módszer, de vigyázzunk, mert a szőrszálak gyakran egy-két nap alatt elkezdenek visszanőni, mivel csak a bőr felszíne felett vágjuk le őket - így hamar ugyanabban a helyzetben találhatjuk önmagunkat! Továbbá ha nem vigyázunk, a borotválkozás apró vágásokat és sérüléseket okozhat a bőrön vagy csúnya piros dudorok formájában megjelenő, benőtt szőrszálakhoz vezethet. Ez a jelenség különösen az ágyéki területen gyakori[1], ezért jó ötlet lehet, ha borotválkozás előtt hidratálót alkalmazunk, hogy elősegítsük a borotva csúszását.

Csipeszelés

A csipeszelés nagyon precíz technika, melynek keretében egyszerre csak egy szőrszálat távolítunk el egy csipesz segítségével. Ez a módszer nagyon időigényes lehet, de nagyszerű megoldás a szemöldökvonal újraformázásához vagy néhány szőrszál eltávolításához, melyek az arcunkon jelennek meg. Remekül kiegészíti a többi szőrtelenítő módszert, nagyszerűen használható például gyantázás vagy szőrtelenítő krém alkalmazása után, amennyiben néhány kóbor vagy nehezen elérhető szőrszálat szeretnénk eltávolítani. Azonban a szőrszálaknak megfelelő hosszúságúnak kell lenniük, hogy ki tudjuk szedni őket a csipesszel. 

Szőrtelenítő krémek

A szőrtelenítő krém használata jó megoldás lehet az alacsony fájdalomköszöbbel rendelkező nők számára. A krémet a bőrünkre kell felvinni és úgy működik, hogy feloldja a szőrszálakat egy zselészerű anyagot létrehozva, ami ezután mindössze 10 perc múlva letörölhető. A szőrtelenítő krém használata után a szőrszálak hosszabb idő alatt nőnek vissza és kevésbé szúrósak, mint borotválkozás esetén[2]. Ez amiatt lehetséges, mert a borotva egyszerűen levágja a szőrszálakat, egyenetlen eredményt hagyva maga után, míg a krémek a bőr felszínén oldják fel a szőrszálakat, így simább felületet hagynak maguk után és kevésbé nyilvánvaló a szőrszálak újranövekedése[3].