Szőrtelenítés : Minden, amit a szőrtelenítésről tudnunk kell

A szemöldöktől a bikinivonalig, a szőrtelenítés évszázadok óta az emberiség szépségápolási rutinjának része. Ha csak a szépségtrendek változását és a hatalmas technológiai fejlődést nézzük, elképesztő, hogy milyen sok módszert fejlesztettünk ki, az otthoni megoldásoktól kezdve a teljes körű kozmetikai kezelésekig. Vessünk hát egy pillantást a világ legnépszerűbb szőrtelenítő módszereire, és tudjuk meg, idővel hogyan fejlődtek tovább. Lehetséges, hogy még néhány hasznos tippet is találunk, mialatt elolvassuk az alábbi cikket. 

Borotválkozás

Már az ókori egyiptomiak is használták a borotva egy korai, bronzból vagy kovakőből készült fajtáját, hogy testüket simán és szőrtelenül tartsák [1]. Azt mondják, a borotválkozás fontos jele volt a vagyonnak és az ezzel járó státusznak abban az időben. Azonban, ahogy a szoknyák megrövidültek a 20. század során, a borotválkozás mainstream-mé vált és szélesebb körben elérhető lett minden nő számára, mint a szépségápolási rutin része. A borotválkozás manapság is rendkívül népszerű, azonban akadnak versenytársai. Még a modern borotvák is gyakran okozhatnak irritációt, és használatuk esetén továbbra is fennáll a sérülések és apró vágások veszélye. Jóllehet kényelmes és gyors módszer, a gyorsan visszanövő szőrszálak meglehetősen kellemetlenek, és emiatt sokkal gyakrabban kell megismételnünk a folyamatot, mint azt szeretnénk. 

Cukorgyanta

A gyantázás ősrégi szőrtelenítő módszer, melynek legkorábbi formája a cukorral való szőrtelenítés. Az ősi egyiptomiak - akik híresek voltak egyedi szépségtechnikáikról - citrom, cukor és víz keverékét használták, melyet szirup állagúra melegítettek föl. Ezután a bőrre simítottak egy réteget a keverékből, majd egy pillanatra hagyták kihűlni, végül gyorsan lehúzták a bőrről. A paszta közvetlenül a gyökereknél fogva távolította el a szőrszálakat, ami által az újranövekedés jóval tovább tartott a borotválkozáshoz képest. Napjainkban létezik egy sokkal kényelmesebb módja annak, hogyan gyantázzunk cukorral. A Veet Oriental Meleggyantát az ősi gyantarecept ihlette és kozmetikai minőségű eredményt biztosít otthonunk kényelmében. Nem kell saját magunknak cukorkeveréket kotyvasztani, egyszerűen csak melegítsük fel a gyantát a mikrohullámú sütőben, mielőtt alkalmaznánk a szőrtelenítendő felületen. Bezzeg ha az ókori egyiptomiaknak lett volna Veet a kezük ügyében! 

Szőrtelenítő krémek

A szőrtelenítést gyakran a fájdalomérzettel kapcsoljuk össze, de nem kell kényelmetlenül éreznünk magunkat a folyamat során. Amennyiben megszabadulnánk testszőrzetünktől, a szőrtelenítő krém használata a leginkább fájdalommentes módszer, így a szőrtelenítés kellemes élménnyé változhat. A krém feloldja a nemkívántos szőrszálakat a bőr felszíne felett, így semmi más nem marad utána, mint selymesen sima bőr. A szőrtelenítő krém ugyan modern szőrtelenítési megoldásnak tűnhet, de valójában már több ezer éve jelen van az emberiség történelmében. A korai formulák azonban olyan meghökkentő összetevőket tartalmaztak, mint az arzén és az oltatlan mész [2], melyek egyáltalán nem bőrbarát összetevők, de úgy tűnik, megtették a dolgukat abban az időben! Szerencsére a szőrtelenítő krémek használata mára jóval biztonságosabbá vált.

Amint látjuk, a szőrtelenítés mindig is divatos volt a szépségtudatos emberek körében évszázadokon át. A szőrtelenítési technikák tehát ugyanúgy fejlődtek, hogy megfeleljenek a kor elvárásainak; vagyis a borotvák, a cukorgyanta és a szőrtelenítő krémek használata sokkal kényelmesebbé vált. Bármelyik módszert is választjuk hát, hogy megszabaduljunk a nemkívánatos szőrszálaktól, még soha nem volt ilyen egyszerű dolgunk.


[1] http://www.nonohairtv.com/history-of-hair-removal/

[2] http://www.nonohairtv.com/history-of-hair-removal/