Szőrtelenítés : Miért vagyunk szőrösek?

A legtöbb nő számára a szőrtelenítés napi elfoglaltságot jelent, de még egy átlagos férfiember is akár hat hónapot a szakálla borotválásával tölthet élete során![1] Mindezen szükséges szépségápolás miatt azt gondolhatnánk, hogy az evolúció mostanra teljesen leszámolt a testszőrzettel. Azonban számos ősrégi oka van annak, hogy tetőtől talpig (néhányunk esetében), illetve még egynéhány helyen szőrösek vagyunk, és hogy miért nő vissza még a legdurvább szőrtelenítő módszer után is. Íme, néhány ok, hogy miért létezik a testszőrzet, még akár a legkellemetlenebb helyeken is.

Mi van emögött?

Minden szőrszál útja a bőr felszíne alatt kezdődik. A hajhagymák belsejében lévő sejtek osztódnak és sokszorozódnak, melyek aztán előrenyomják a régi sejteket és ezekből képződik a szőrszál. A szőrszálak csak egy bizonyos ideig növekednek, ami anagén fázisként ismert, mielőtt pihennének és kihullanának a telogén fázisban[2]. Az anagén fázis változó hosszúságú, attól függően, hogy milyen típusú a szőr. Például a fejünkön lévő hajszálak emiatt nőnek évekkel hosszabban, mint a lábunkon lévő szőr[3].

Izzadni vagy nem izzadni

A panaszokodás ellenére az emberek viszonylag szőrtelenek más emlősökhöz képest. Az emberiség már a főemlős időszakban megszabadult a legtöbb szőrtől, mely egykoron az emberi testet borította - mely igen nagy megkönnyebbülést jelent a bikiniszezonban! Ennek egyik fő oka az volt, hogy megvédje testünket a túlmelegedéstől. Az izzadás a párolgás által hűt le minket, és a szélsőséges hőmérsékleteknek kitett testünk hőmérséklete jobban szabályozható, ha csak egy vékony szőrréteg borítja[4].

Biztonságot adó réteg

A megmaradt szőrszálak viszont fontos célt szolgálnak. A fejünkön található hajszálak egyik funkciója, hogy nagyobb védelmet nyújtsanak a nap ellen[5]. Még a szemöldökünk is védelmet nyújt, mivel segít távol tartani szemeinktől az izzadságot és az esőt[6]. Gondoljunk rá úgy, mint a természet találékonyságára! Azokban az időkben, amikor az emberiségnek még vadásznia kellett és meg kellett védenie a családját a vadonban, a szőr megtalálható volt a lábakon, karokon és a háton is, hogy védelmet nyújtson a vágások, horzsolások és karcolások, valamint az összes kellemetlen rovar ellen[7]. Most, hogy többé már nem vadászunk a vadonban, nem csoda, hogy a sima lábak váltak a nőies kinézet mérvadójává.

Érzéki dolog?

Sok nő egyetért abban, hogy a bikinivonalon és a hónaljak területén található szőr inkább előnytelen, mintsem előnyös. Ironikus módon az intimebb zónákon található sűrű szőrzet bocsátja ki a feromonokat, melyek felkelthetik mások szexuális figyelmét, sőt, a nők szexuálisan kívánatosabbnak tűnhetnek ezáltal a férfiak szemében[8].

Szőrtelenítés

A divatirányzatok váltakozása és a rengeteg elérhető és megfizethető kozmetikum miatt nem csoda, hogy az embereknek nagyon különböző az ízlése a testszőrzettel kapcsolatban. A gyantázás az egyik leggyakoribb hosszú távú szőrtelenítési megoldás. Rövid távú megoldásként a borotválkozás és a szőrtelenítő krémek használata lehet a jó megoldás, a kóbor szemöldökszálak pedig egy egyszerű csipeszeléssel is eltüntethetők.

Számos oka van annak, amiért testünk szőrös, néha akár a furább helyeken is. De jó tudni, hogy amíg  testünk értünk dolgozik, a nem kívánt testszőrzet többé nem jelent problémát a modern nő számára a jelenleg is rendekezésre álló szőrtelenítési módszerekkel.