Szőrtelenítés : Miért különbözik az emberek haja és szőrzete?

Tudjuk, hogy mindenki haja más, és ez része annak, ami azzá tesz minket, akik vagyunk! Mindegy, hogy sűrű és hullámos vagy vékony és egyenes; jó oka van annak, hogy miért olyan a hajunk, és most azt is megtudhatjuk, hogy mi ez az ok.

  • Mi adja a haj színét?

A hajunk színe a szervezetünkben megtalálható pigment típusától függ. Kétféle pigment típus létezik: a melanin és a karotin.

A melanin sötétbarna, míg a karotin vöröses-sárga és az összes hajszínt ezek mennyisége határozza meg.[1] Tehát valójában a szüleinknek köszönhető, ha nem szeretjük a természetes színeinket, mivel ez mind része a genetikának!

Nyilvánvaló, hogy minél több melanint tartalmaz a hajunk, annál sötétebb színe lesz. Meglehet, hogy kisgyerekként szőkék voltunk, de ahogy idősödünk, változik a szervezetben található melanin mennyisége.

Amikor idősebbek leszünk, a hajunk őszülni kezd, ami annak a jele, hogy a szervezet sokkal kevesebb melanint termel, így hajunk elkezdi elveszíteni a színét.

  • Mitől göndör a hajunk?

Azt, hogy mennyire göndör vagy egyenes a hajunk, a genetika befolyásolja, de a kutatók még mindig nem 100%-ig biztosak abban, hogy mi teszi göndörré vagy egyenessé a hajunkat.

Van erről ugyan néhány elmélet[2], olvassuk el tehát és szavazzunk!

-        Szőrtüsző alakja.

-        A hullámok sűrűsége (a növekedés során).

-        Hormonok és gyógyszerek.

-        A hajhagyma pozíciója a szőrtüszőben.

-        Páratartalom.

  • Mitől függ a hajszálak/szőrszálak vastagsága?

A hajunk vastagsága teljesen a hajhagymáink méretétől függ. A nagyobb szőrtüszők vastagabb hajszálakat termelnek, a kisebb szőrtüszőkkel rendelkezőknek pedig vékonyabb hajuk van.

A haj akkor is vastagabbnak tűnhet, ha több hajunk van. Ha több hajhagymánk van a fejbőrünkön (vagy bármely más testrészünkön), akkor több hajszál/szőrszál fog nőni az adott testrészen[3].

Az öröklődés szintén nagy szerepet játszik abban, hogyan nő a hajunk és amennyiben a testünkön található, valószínűleg szeretnénk szabadulni tőle, ehhez pedig rengeteg lehetőség közül választhatunk.

A borotválkozás az egyik lehetőség, de ha sűrű, sötét a szőrzetünk, akkor minden alkalommal gyorsabban és sűrűbben fog visszanőni, valahányszor csak megborotválkozunk. Ez általában nem akkora probléma azok számára, akiknek vékonyabb és világosabb a szőrzetük, mivel a visszanövő szőrszálak megjelenése és érzete kevésbé durva.

Ugyanez vonatkozik a szőrtelenítő krémekre - ennek oka, hogy a gyantázással ellentétben a krémek nincsenek hatással a szőrszálak gyökerére.

A leghatékonyabb és legtartósabb típusú szőrtelenítés a gyantázás. A gyökerénél fogva távolítja el az összes szőrszálat és az eredménye akár 28 napig is eltarthat [4] – a szőr típusától és az adott testrésztől függően.

Az Easy Strip fülecskével ellátott Veet használatra kész hideggyanta szalagok segítségével könnyedén kidolgozhatjuk a saját technikánkat, hogy a szőrszálakat a gyökerüknél fogva és egy menetben távolíthassuk el!