Szőrtelenítés : Meleg, hideg vagy keleti gyanta?

Mint azt bizonyára már tudjuk, a gyantázással a szőrszálakat közvetlenül a gyökérüknél fogva távolítjuk el, a gyanták pedig általában gyanta, méhviasz és olaj keverékéből készülnek. A gyantázás jó opció lehet mindazok számára, akik kevés idővel rendelkeznek. Ha először végezzük el a procedúrát, a gyantázás sokunk számára kimerítőnek tűnhet, egészen addig, míg rá nem jövünk, hogy melyik gyantázási technika működik számunkra a legjobban. Vessünk hát egy pillantást a keleti, a hideg és a meleggyanta előnyeire, valamint hátrányaira. Mire a cikk végére érünk, máris képesek leszünk kikapcsolódni a gyantázás alatt!

Ameleggyanta előnyei

A meleggyanta valójában olvasztott viasz, ami szétterjed a bőr felületén. Miután kihűlt, a gyanta beleragad a szőrszálakba, mivel már azelőtt kiszárad, mielőtt még lehúzhatnánk a bőrről egy rétegben. A gyantából származó hő megnyitja a pórusokat és fellazítja a szőrtüszőket, ami könnyebbé teszi a szőrszálak eltávolítását, ellentétben a hideggyanta szalagok használatával. A meleggyanta olyan férfiak számára is ideális, akik sűrűbb és vastagabb gyökerű szőrzettel rendelkeznek. Mivel a meleggyanta jól rátapad a bőrre, ismételten nem alkalmazható.

A meleggyanta hátrányai

Időbe telik, hogy elérjük a megfelelő állagot a gyanta felmelegítésekor. A meleg gyantás szőrtelenítés ezért lassabb folyamat, mint a keleti vagy hideg gyantázás; mivel hosszabb ideig tart, hogy lehűljön a gyanta, majd beleragadjon a szőrszálakba; azonban a hőmérséklet nagyon fontos a hatékony eredmény eléréséhez. Szerencsére a Veet Easy Wax Elektromos gyantázó készlet megkönnyíti a folyamatot, azáltal, hogy minden alkalommal megfelelő hőmérsékletre melegíti a gyantát. A Veet Elektromos gyantázó készlettel időt is spórolhatunk, mivel nem kell ellenőriznünk a hőmérsékletet, újramelegítenünk a gyantát vagy egyszerűen csak arra várnunk, hogy lehűljön a gyanta, ha túl meleg. Ha a meleg gyantázás hagyományos formáját választanánk, a gyantát egy spatula segítségével kell felvinnünk a bőrre. Ennek használata azonban bonyolult lehet a kisebb területek, például a bikinivonal gyantázás esetében.

A hideggyanta előnyei

A hideggyanta többnyire előre elkészített gyantaszalagok formájában kapható. Ezen szalagokat kényelmes használni, mert kevés felfordulást okoznak és könnyedén eldobhatók, továbbá a hideggyanta szalagok használata kényelmes módja a gyantázásnak a meleg nyári hónapok során. Sokféle hideggyanta szalag létezik, melyek hidratáló tulajdonságaikról, továbbá arról ismertek, hogy többféle méretben kaphatók, így alkalmasak a különböző testrészek gyantázásához.

A hideggyanta hátrányai

A hideggyanta nem feltétlen működik jól nagyon rövid szőrszálak esetén. Emiatt a hideggyanta szalagot újra és újra alkalmazni kell, ha egy-egy szőrszálat elvétünk az első alkalommal. Az ismételt gyantázás azonban irritációt okozhat, és kiszárítja a bőrt. Szerencsére, a Veet Hideg Gyanta szalagok rendkívül tápláló összetevője segít megnyugtatni a bőrt és mandulaolaj tartalma - mely bőrnyugtató tulajdonságáról ismert - csodákat tesz az érzékeny bőrrel.

A keleti gyanta előnyei

A keleti gyantázás, más néven cukorgyanta vagy perzsa gyantázás egy ősrégi, gyantaszalag nélküli szőrtelenítés. A gyanta vékony réteget képez a bőrön, amit a szőrszálak növekedésével ellentétes irányba kell lehúznunk. A keleti gyanta vízben oldódik, ezért könnyen lemosható a bőrről. Ez a gyanta nem szárad meg teljesen, így nem csöpögtetjük végig az egész testünket, amikor rákenjük a bőrre. A keleti gyanta nagy koncentrációban tartalmaz cukrot, ami megállítja a baktériumok elszaporodását a gyantás tartály belsejében.[1]

A keleti gyanta hátrányai

A keleti gyantázás fájdalmas lehet azok számára, akinek érzékeny a bőrük, mert kiütéseket, benőtt szőrszálakat és bőrpírt okozhat. A sűrű gyanta nehezen kezelhető, mivel használat előtt először fel kell melegíteni. Némi gyakorlatba telhet, mire ezt a fajta gyantázást képesek leszünk jól elvégezni,  mert a gyantának megfelelően sűrű állagúnak kell maradnia, hogy megfelelően funkcionáljon.

Vagyis minden gyantázási technikának megvan a maga előnye és hátránya. A keleti gyantázás rendetlenséggel jár, de elvileg kevésbé fájdalmas. A meleg gyantázás alkalmas a sűrűbb testszőrzet eltávolítására, de maga a folyamat tovább tart, mint a hideg gyantázás. A hideg gyantázás viszonylag gyors lehet, de több bőrirritációt okozhat. Amint látjuk, ha gyantázásról van szó, rengeteg lehetőség közül választhatunk, hogy mindannyian megtaláljuk a megfelelő módszert. Miután eldöntöttük, hogy melyik a legjobb számunkra, próbáljunk úgy tekinteni a gyantázásra, mint egyfajta relaxációra a mozgalmas nap közepén.


[1] http://www.sugaringbymaria.com/advantages.html