Szőrtelenítés : Különböző szőrtípusok

Az ember és az egyéb emlősök között rengeteg különbség van. Ugyanakkor létezik egy jellegzetesség, melyen osztozunk "szőrös unokatestvéreinkkel" és ez maga a szőr[1]. Bár a fénye, a sűrűsége és az eloszlása egyénenként (és állatonként) változik, tény, hogy életünk egy bizonyos pontján mindannyiunk esetében kifejlődik a testszőrzet.

Néhány ember ugyan kedveli a bundáját, néhányan pedig nem, de legtöbbünk előbb vagy utóbb eltöpreng azon, hogy mit tegyen a testszőrzetével. A következőkben megvizsgáljuk, hogy a szőrszálak sűrűsége, eloszlása és fénye hogyan térhet el egymástól a test különböző részein, ez mi miatt történik, és mi a teendő, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges szőrszálaktól.

Miből vannak a szőrszálak és hogyan jelennek meg?

Az emberi bőr szőrtüszőket tartalmaz, melyek fehérje szálakat; azaz szőrszálakat termelnek[2]. A legtöbb ember - nemtől függetlenül - már igen korán rendelkezik ún. vellus szőrrel, ami finom és világos színű. Az androgén haj, amit általában testszőrzetnek nevezünk, többnyire csak a pubertás kor alatt fejlődik ki, amikor a vellus szőrzet átalakul terminális szőrzetté (vastagabb, sötétebb szőrszálak)[3].

Sajnálatosan az egyén androgén (hormon) szintje diktálja tehát, hogy mennyi terminal szőrszált termel a szervezet. Emiatt lehetséges, hogy a férfiaknak általában több a testszőrzetük, mint a nőknek[4]. Az emberi szőr - attól függetlenül, hogy hol található a testen - növekedési ciklusa három szakaszból áll: anagén (növekedési fázis), katagén (átmeneti fázis) és telogen (a növekedés megáll, és a haj kihullik)[5].

Hajszálak

A hajszálak mennyiségét és minőségét (sűrűség és szín) a három szakasz időtartama, valamint a testünk bizonyos területein megtalálható szőrtüszők mérete és száma határozza meg. Például a haj esetében az anagén fázis időtartama mintegy 2-7 év. Ez az időtartam egyénenként változik és számos tényező befolyásolja, például a genetika, a hormonok, de az egyén stresszszintje is. Az anagén fázis általában jóval hosszabb a hajszálak, mint a testszőrzet esetében, ezért (szerencsére!) a testünkön található szőrszálak általában sokkal rövidebbek, mint a fejünkön található haj[6].

Testszőrzet

A testszőrzet anagén fázisa általában 30-45 napig[7], ami lényegesen rövidebb idő, mint a hajszálak esetében. Ennek fő oka - hogy a különböző testrészek esetében eltérő hosszúságú az anagén fázis - elsősorban a szőrszálak különböző rendeltetése, ezért lesznek egyediek a szőrszálak bizonyos testrészek tekintetében. A szemöldökök például arra hivatottak, hogy megakadályozzák a verejték szembe jutását, ezért bizonyos hosszúságúnak és sűrűségűnek kell lenniük.[8]

Hogyan szabaduljunk meg a felesleges szőrzettől?

Most, hogy már elolvastuk a tudományos részt, lássuk, hogyan lehetséges eltávolítani a nem kívánt szőrszálakat. A különböző szőrtelenítési módszerek különféle típusú testszőrzet esetében lehetnek hatékonyak.

Lábak

A láb többnyire a legelső testrész, melynek megfontoljuk a szőrtelenítését, különösen, amikor kisüt a nap. Mivel elég nagy területet kell kezelésbe vennünk, a Veet zuhanyozás közben használható szőrtelenítő krém lehet a jó megoldás. A krém könnyen alkalmazható zuhanyozás közben és mindössze öt perc alatt hat. Akár kétszer olyan hosszú ideig sima marad utána a bőr, mintha borotválkoznánk, tehát kevesebb időt tölthetünk a nem kívánt szőrszálak[9]eltüntetésével és többet a fürdőruhák előkeresésével. Fontos azonban, hogy mindig ügyeljünk arra, hogy elolvastuk a használati  utasítást, mielőtt alkalmaznánk a krémet.

Hónaljak - meleggyanta

A hónalj szőrzet hosszú ideje a divatszakértők vitáinak kereszttüzében áll. Nemcsak az a vita tárgya régóta, hogy eltávolítsuk vagy reflektorfénybe kerüljön, de az új stílusok és színek is. Szerencsére azok számára, akik szeretik a sima hónalj bőrt, a Veet Easy Wax Elektromos gyantázó készlet használata jó megoldás. A készlet könnyen alkalmazható, mert segítségével egyenletesen vihető fel a gyanta és akár 28 napig tartó simaságot biztosít. Minden bőrtípuson felhasználható, és csak 20-30 percet vesz igénybe a művelet. Próbáljuk ki a Veet EasyWax elektromos gyantázó patront Érzékeny bőrre-Bikinivonalra és hónaljra; a golyós fej úgy lett kialakítva, hogy a bikini és hónalj szőrtelenítését könnyebbé és pontosabbá tegye! A gyanta azonos összetevőket tartalmaz a kozmetikákban használt gyantával, és mivel a rövid szőrszálakat a gyökerüknél fogva távolítja el, akár négy hétig tartó simaságot biztosít.

A megfelelő szőrtelenítési módszer eltérő lehet a test különböző területein, de szerencsére több lehetőség is rendelkezésünkre áll. Ha kétségeink támadnak, csak ellenőrizzük a Veet termékek csomagolását, hogy melyik termék használható biztonságosan az adott területen.