Szőrtelenítés : Hozzaferes a problema gyokerehez

 

 

A         Szőrszál [1] 
B         Szőrmozgató izom
C         Szőrtüsző
D         Faggyúmirigy
E          Folliculus csatorna
F          Papilla

 

 


Gyakran magától értetődőnek vesszük, hogy szőrös a testünk, akár akarjuk, akár nem - de jó hír, hogy akármikor el tudjuk távolítani. Azonban testünk ezen apró jellemzői sokkal többre hivatottak, mint aminek látszanak, mivel egy teljes és összetett rendszert alkotnak, amit szem előtt kell tartanunk, amikor a különböző szőrtelenítési módszereket vesszük górcső alá.

Mi történik szőrtelenítéskor?

Az ábrát megnézve könnyen elképzelhetjük, hogy pontosan mi történik, amikor a különböző szőrtelenítési módszereket alkalmazzuk.

Borotválkozás

Amikor borotválkozunk, a penge csak a szőrszálak bőr feletti részét vágja le, míg a szőr többi részét egészségesen és növekedésre készen hagyja. Ezért lehetséges, hogy a borosta már órák múlva látható, és a szőrszálak pár nap alatt visszanőnek.

Epiláló krémek

Hasonlóan a borotválkozáshoz, a krémek ugyancsak a szőrszálak bőr felszíne feletti részét oldják fel, de nincsenek hatással a szőrtüszőkre, így ezt a módszert alkalmazva a szőrszálak már akár négy nap után visszanőhetnek. A krémeknek ugyanakkor megvan az az előnye, hogy behatolnak a szőrszálakba, így azok alacsonyabban szakadnak le, mintha borotválkoznánk, és nem hagynak maguk után éles, szúrós végeket.

Gyantázás

A gyantázás az epilálás egy formája, azaz az eljárás során teljesen eltávolítjuk a szőrszálakat. Visszautalva tehát a fenti ábrára, a szőrszálakat teljes egészében, azaz a szőrtüszőig eltávolítja. Ez azt jelenti, hogy a papillának a semmiből kell létrehoznia az új szőrszálakat, mely akár négy hétig is eltarthat.

Összefoglalva

Ha elgondolkodunk ezen az egyszerűsített ábrán, képesek leszünk megérteni, hogy néhány szőrtelenítési megoldás miért működik jobban egyes embereknél, mint mások számára. Ha elegünk van az általunk használt szőrtelenítési módszerből, fontoljuk meg olyan metódusok használatát, ami egyaránt kihat a szőrszálra és annak gyökerére, ahelyett, hogy csak azt távolítanánk el, ami a bőr felszíne felett látható.


[1] http://dermatology.about.com/cs/hairanatomy/a/hairbiology.htm