Szőrtelenítés : Beszéljünk a mellkas szőrzetről!

Bármennyire is utálják egyesek elismerni, számos férfi számára tény, hogy az öltözködésüknél, valamint a testükhöz való általános hozzáállásuk esetén is - legyen szó munkáról, sportolásról vagy akár az első randira való felkészülésről -, mindegyikőjüket az a vágy vezeti, hogy a lehető legjobban nézzenek ki... és a szépségápolási rutinjuk sem kivétel ez alól.

A modern ember naponta szembesül a kérdéssel, "szőrrel vagy szőr nélkül". A reklámokban szereplő modellek tükörsima testétől kezdve a folyamatosan változó szakáll trendekig csupán a férfiakon áll, hogy kövessék és alkalmazkodjanak az új stílusokhoz. Most összpontosítsunk az egyik legfontosabb jellemzőre, mely megkülönbözteti őket az ellenkező nemtől; azaz a mellkasszőrzetre.

Miért van a férfiaknak mellkas szőrzetünk?

Az elsődleges ok, amiért a férfiaknak a legtöbb nővel ellentétben mellkas szőrzetük van, elsősorban az ún. androgén-tesztoszteron hormonokra vezethető vissza, mely a nemek közötti különbség elsődleges és legismertebb példája. [1] A pubertás alatt a férfiak szervezetében nagy mennyiségű androgén termelődik. Ezek a hormonok alakítják át a vellus szőrtüszőket (melyek finom tapintású, színtelen szőrt termelnek) terminál szőrtüszőkké (melyek hosszabb, sűrűbb és pigmentált szőrszálakat eredményeznek)[2]. A férfiak testében található tesztoszteron mennyisége, valamint a szőrtüszők száma határozza meg a szőrszálak sűrűségét, hosszúságát, valamint színét.

A mellkas szőrzet rövid története

A főemlősöket eredetileg tetőtől talpig testszőrzet borította. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a szőr megvédte a testet és szabályozta annak testhőmérsékletét. Bár részben még mindig hordjuk az "ősi kabátot", az evolúció során jelentősen csökkent az emberiség testszőrzete. Amint felegyenesedtünk, a testhő egyenletes eloszlása vált szükségessé, és a viszonylag szőrtelen test megkönnyítette az izzadást.[3]

A mellkas szőrzet társadalmi megítélése

A mellkas szőrzetnek folyton változó megítélésben volt része a történelem során, bizonyos időszakokban például a szőrtelen mellkas testesítette meg az vonzerőt, férfiasságot, máskor pedig a bozontos mellkas jelképezte a mások feletti hatalmat.[4] Az ókori Görögországban például a szőrtelen, izmos férfiakat tartották vonzónak, míg a szőrös testet nem annyira preferálták.

A 20. századben viszont az arc- és testszőrzet volt a divatos, reflektálva némileg a szabad szerelem és szexualitás időszakára. [5] Az utóbbi időszakban megint eltávolodtunk a macsó, szőnyeg-szerű Austin Powers mellszőrzettől és az ápolt, jól karbantartott és egyeseknél igen kisportolt mellkas jött divatba[6].

Szőrtelenítés férfiak számára

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a mellkas szőrzet minden értelemben teljesen elvesztette a vonzerejét, ezért ha büszkék vagyunk a férfiasan szőrös mellkasunkra, nyugodtan kérkedjünk vele. Ha viszont a simább megjelenést kedveljük, számos módja létezik a nem kívánt szőr eltávolításának. A tartós szőrtelenítést kínáló módszerektől kezdve a gyors, könnyen használható szőrtelenítő termékekig bezárólag a férfiaknak napjainkban több választási lehetősége akad, mint valaha, hogy megszabaduljanak a felesleges szőrzettől!

Rövidtávú megoldások

Alternatívaként, ha a rövid távú, gyorsabb eredményt ígérő kezelést választanánk, a Veet szőrtelenítő krém lehet számunkra a legjobb megoldás. Már 3-6 perc[7] alatt hat, minden bőrtípuson használható, és a borotválkozáshoz képest tartósabb simaságot biztosít[8]. Fontos, hogy mindig kövessük a használati útmutatót, és vigyázzunk, nehogy a csomagoláson jelzett időpontnál hosszabb ideig hagyjuk magunkon a krémet.

Reméljük, ez a cikk lebontott néhány akadályt, mely a férfiak szőrtelenítésének útjában állt. Srácok, ha meg akarjátok mutatni a kemény munkával elért izmos mellkasotokat és hasatokat a nagyvilágnak, ne hagyjátok, hogy egy szőrös mellkas álljon az utatokba.


[1] http://www.todayifoundout.com/index.php/2013/02/why-testosterone-effects-body-hair-growth/

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Chest_hair

[3] http://www.independent.co.uk/news/science/why-humans-lost-their-body-hair-to-stop-their-brains-from-overheating-as-we-evolved-8498623.html

[4] http://www.moderngent.com/history_of_shaving/history_of_shaving.php

[6] http://www.theguardian.com/fashion/shortcuts/2014/oct/08/when-did-male-body-hair-become-such-a-bad-thing

[7] http://www.veet.co.uk/how-to-guides-articles/discover-veet-cream/