Szőrtelenítés : Benőtt szőrszálak - Hogyan kerüljük el őket?

A benőtt szőrszálak (azaz pseudofolliculitis barbae, ha szofisztikáltak lennénk) jelensége sajnos gyakori kockázata az összes nem-tartós szőrtelenítési módszernek. Ez akkor keletkezik, amikor az elhalt hámsejtek blokkolják a szőrtüszőt és ennek eredményeként a szőr befelé, a bőr alatt kezd visszanőni. Ez különösen gyakran tapasztalható abban az esetben, ha a szőrszálak göndörek, durvák vagy nemrégiben borotváltak. Néha az egyes szőrszálak először kifelé is nőhetnek, mielőtt begöndörödnének és újra benőnek a bőr alá.

Egészen biztosan észre fogjuk venni, ha befelé növő szőrszálunk van, mivel kis pattanást okoz a bőrfelszínen, ami viszkethet, és akár még a bőr alá benőtt szőrszálat is láthatjuk.

Hihetetlenül szerencsésnek kellett lennünk, ha idáig sohasem tapsztaltuk ezt a problémát, ugyanakkor vannak lépések, amiket előre megtehetünk, hogy elkerüljük és minimálisra csökkentsük annak az esélyét, hogy benőtt szőrszálaink legyenek.

Radírozzunk

A radírozás a legelső és egyben a leghatékonyabb védelem a befelé növő szőrszálak ellen. A radírozással a bőr megszabadul az elhalt hámsejtektől és a lerakódott olajrétegtől, ami eltömítheti a szőrtüszőket és a szőrszálak benövését okozhatja. A legjobb, ha a kádban vagy a zuhany alatt esünk túl ezen a procedúrán. Mielőtt lezuhanyoznánk, masszírozzuk meg a bőrünket egy luffa szivaccsal, ez fellazítja a száraz bőrt. Ezután nedvesítsük be magunkat tetőtől talpig, és körkörösen masszírozzuk át a testünket a luffa szivacs segítségével. A lábaknál kezdve haladjunk felfelé, és legyünk nagyon óvatosak a kényes területeken - például a bikinivonalnál - ahol a bőr érzékeny lehet. Ez a folyamat nem vesz igénybe sok időt, de sokat tesz annak érdekében, hogy elkerüljük a benőtt szőrszálakat.

Válasszuk a megfelelő szőrtelenítési módszert

Néhány szőrtelenítési módszer sokkal nagyobb valószínűséggel okozhat benőtt szőrszálakat, mint más módszerek, ezért fontos, hogy meggyőződjünk róla, a megfelelő metódust választottuk önmagunk számára.

  • A borotválkozás gyors módszer, de sokkal valószínűbb, hogy a szőrszálak végei befelé, a bőr alá fognak visszanőni.
  • A szőrtelenítő krémek hasonló kockázatot hordozhatnak magukban, mint a borotválkozás. Mivel azonban a szőrszálak feloldódnak, ahelyett, hogy levágnánk őket, annak is kisebb a kockázata, hogy benőtt szőrszálaink lesznek, mint a borotválkozás esetében.
  • A gyantázás gyakran a legjobb választás a benőtt szőrszálak elkerülése érdekében, mivel a gyökerüknél fogva fogva távolítja el a szőrszálakat. Mivel a szőrszálak innen nőnek vissza, fontos, hogy sokszor leradírozzuk a bőrünket és ezáltal tisztán tartsuk a szőrtüszőket, így biztosak lehetünk benne, hogy a szőrszálak nem nőnek be a bőr alá. A meleggyanta ideális megoldás a fenti módszerekhez képest, mivel a meleg megnyitja a pórusokat, így a szőrszálak tökéletesen eltávolíthatók.

Bármi legyen is a kiválasztott módszerünk, fontos, hogy gyakorlottan végezzük el a szőrtelenítést, mivel sokszor a nem megfelelő technikai tudás eredményez benőtt szőrszálakat. Ezért mindig olvassuk el a használati utasítást, és ne feledjük, hogy gyakorlat teszi a mestert!