Szőrtelenítés : A testszőrzet változó megítélése

Manapság a társadalom viszonyulása a női testszőrzethez kőbe vésettnek tűnik. Amikor  modelleket nézegetünk a magazinokban vagy óriásplakátokon, rendkívül szokatlan jelenségnek bizonyulna, ha nem teljesen gyantázottan tűnnének fel a nyilvánosság előtt. A teljesen szőrtelen női test gyakorisága miatt könnyű azt hinnünk, hogy ez mindig így volt, de ha visszatekintünk kicsit a történelemben, azt láthatjuk, hogy a divat és az emberek attitűdje folyamatosan változott.

Kezdetekben...

A testszőrzet eltávolítása nem volt túlságosan elterjedt jelenség az ókori egyiptomiak előtt. Az őket megelőző időszakból van rá ugyan bizonyíték, hogy az emberek néha mégis megtették  rituális vagy személyes okokból, de többnyire nem ez volt a tendencia. Egészen az egyiptomiakig nem az volt a trend, hogy a társadalom egésze számára divat legyen a szőrtelenítés. Ők voltak az elsők, akik az összes szőrt eltávolították a testükről, férfiak és nők egyaránt; borotvát, cukorszirupot vagy primitív szőrtelenítő krémeket alkalmazva. Ezt a gyakorlatot később a rómaiak is átvették, jóllehet mindkét kultúra esetén sokkal gyakoribb megoldás volt a gazdag emberek között.

A borosta előtt

Az úgynevezett "sötét középkor"-ból igen kevés bizonyíték maradt fenn arról - akár mellette, akár ellene szóló - hogy az emberek hívei lettek volna a test szőrtelenítésének. A viking temetkezési helyek gyakran tartalmaztak borotvákat, tükröket és fésűket, ami azt mutatja, hogy nagy gondot fordítottak a megjelenésükre, különösen a hajukra; így nem lenne ésszerűtlen azt feltételezni, hogy mindez a gondoskodás kiterjedt a testszőrzetükre is. Az iszlám szintén ebben az időszakban alakult ki a Közel-Keleten, mely azt tanítja, hogy a hónaljszőrt teljesen ki kell szedni, illetve a szeméremszőrzetet le kell borotválni. Tehát nyugodtan feltételezhetjük, hogy a testszőrzet eltávolításának trendje és szokása élt és virult az első évezred folyamán.

A testszőrzet reneszánsza

A reneszánsz művészetben soha nem ábrázolták a testszőrzetet, ebből kifolyólag a társadalom értette az utalást és az lett a norma, hogy az emberek egyre többet gondoskodtak a testszőrzetükről. Ezt bizonyítja az oly gyakran idézett anekdota a műkritikus John Ruskinról, miszerint képtelen volt elhálni házasságát az afelett érzett döbbenet és undor miatt, amikor meglátta felesége reneszánsz normáknak nem igazán megfelelő meztelen testét!

A 20. század

Bár láthatjuk, hogy különféle divatok és trendek jöttek-mentek a szőrtelenítéssel kapcsolatban, egészen a huszadik századig nem volt szokás, hogy mindenki kövesse a szőrtelenítés trendjét. A változás fő oka a széles körben rendelkezésre álló szőrtelenítő termékek megjelenése, és azok agresszív marketing kampánya volt; a Gillette például 1915-ben dobta piacra az első, kifejezetten nőknek szánt borotvát a következő szlogennel: "a nyári ruha és a modern tánc kombinációja szükségessé teszi a kifogásolható szőrszálak eltávolítását"!

A testszőrzet manapság (lehet, hogy holnapra eltűnik?)

Napjainkban a nők szabadon dönthetnek arról, hogy honnan, mennyit és milyen gyakran távolítják el a testükről a szőrt. Ha úgy döntünk, hogy megszabadulunk az egyes testrészeinken található szőrszálaktól, az csakis a mi választásunk és nem alapulhat semmi máson, minthogy mit szeretnénk csinálni a testünkkel. Ha úgy döntünk, hogy számunkra a testszőrzet egészének vagy egy részének eltávolítása lesz a járható út, a Veet több olyan megoldást is kínál, mely megfelel személyes preferenciáinknak. Tehát bárhogy is döntenénk, a nem kívánt szőrszálak eltávolítása könnyű procedúra lesz.