Szőrtelenítés : A szőrtelenítő krémek előnyei és hátrányai

Egy olyan szőrtelen kultúrában, melyben manapság élünk, a kozmetikai ipar mindig is kereste a legegyszerűbb és leghatékonyabb módját, hogyan tartsa sakkban a testszőrzetet. Az összes lehetőség ellenére sok nő azt állítja, hogy a szőrtelenítő krémek használata az egyetlen járható út. A krémek egyszerű és fájdalommentes módot biztosítanak számunkra, ezáltal testünk szinte minden területéről eltávolíthatjuk a szőrt. Íme, egy kis betekintő, hogyan forradalmasította a szőrtelenítő krém a szőrtelenítést, és miért lehet számunkra ideális választás.

Hogyan hatnak?

A szőrtelenítő krémek lúgos vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek biztonságos reakcióba lépnek a testünkön található szőrszálakkal. Lebontják a keratint (a szőr fehérje szerkezetét), ami által a szőrszálak meggyengülnek és feloldódnak [1]. A szőrszálak zselészerű állagúvá válnak, amit a felhasználó könnyen letörölhet a krémmel együtt.

Előnyök és hátrányok

A szőrtelenítő krém az egyik legfájdalommentesebb módja a testszőrzet eltávolításának,  különösen ha a gyantázással vagy a borotválkozással hasonlítjuk össze. Nagyszerű mindent és mindenhonnan eltávolító módszer, nemcsak, hogy megszabaduljunk a nagyobb felületen, például a lábakon található szőrszálaktól, hanem a kisebb, kevésbé elérhető helyeken, például a bikinivonalon lévő szőrt is könnyedén eltávolítja. És a Veet krémeket nagyon könnyű alkalmazni! Egyszerűen csak vigyük fel a krémet a szőrteleníteni kívánt területre, majd várjunk néhány percet, mielőtt lemosnánk testünkről (feltétlenül olvassuk el a használati utasítást, hogy megtudjuk, mi a javasolt felhasználási idő). Ez idő alatt pedig mindenféle más dologgal foglalkozhatunk, a fogmosástól kezdve a fürdővíz előkészítéséig.

A szőrtelenítő krémek zuhanyozás közbeni használata remek opció, mert az eljárást gyakorlatilag kosz- és káoszmentessé teszi! A krém lemosódik a szőrszálakkal együtt, majd egyszerűen a lefolyóba öblíthető. A Veet-nek létezik egy speciális hab állagú termékcsaládja, mely kifejezetten zuhanyozás közbeni használatra készült. Mosakodás közben végig rajtunk marad, majd leöblíthető, amint készen vagyunk. Ha nincs zuhanyzó vagy kád a közelben, használhatjuk a normál szőrtelenítő krémet is, melyet egy spatulával lehet távolítani, de menjünk biztosra és a procedúra után alaposan öblítsük le a krémet egy meleg, nedves ruha segítségével.

A hipermarketekben, szupermarketekben és drogériákban kapható szőrtelenítő krémek nagyszerű és megfizethető megoldást jelentenek a kozmetikai szalonokban tett látogatáshoz képest, továbbá sokkal könnyebben beilleszthetők a költségvetésünkbe. Ráadásul nem áll fenn az apró vágások és sérülések veszélye sem, amit a borotválkozás során okozhatunk magunknak. Ezen túlmenően a szőrtelenítő krémek tartósabb eredményt adnak, mint a borotválkozás, mivel a bőr felszínén vagy alatta, azaz közvetlenül a szőrtüszőknél bontják le a szőrszálakat [2]. Azt is megtapasztalhatjuk, hogy az újranőtt szőrszálak kevésbé szúrósak - mint borotválkozás után, ahol a szőrszálak vége elvékonyodik - valamint puhábbnak és kevésbé észrevehetőnek tűnnek.

Amennyiben érzékeny bőrünk van, elképzelhető, hogy aggódni fogunk az esetlegesen fellépő irritációk miatt. Szerencsére a Veet-nek már létezik egy speciális, érzékeny bőrre szánt aloe verával, valamint E-vitaminnal gazdagított termékcsaládja, mely összetevők bőrnyugtató tulajdonságaikról híresek. Azonban, hogy biztosra menjünk, javasolt tesztet végezni egy kisebb bőrfelületen legalább 24 órával a krém alkalmazása előtt, annak ellenőrzésére, hogy nem okoz-e irritációt. Ha rosszul reagálunk a tesztre, nem ez a számunkra megfelelő szőrtelenítési módszer. Emlékezzünk rá, hogy nem jó ötlet a krémet sérült vagy irritált bőrfelületen alkalmazni [3].

Amennyiben tényleg kipróbálnánk a szőrtelenítő krémeket, érdemes körülnézni a Veet termékcsaládban.


[1] http://health.howstuffworks.com/skin-care/beauty/hair-removal/hair-removal-creams1.htm

[2] http://enlightenme.com/hair-removal-cream/

[3] http://www.hairfinder.com/techniques/hair_removal_creams2.htm